-
Początkujący
Osiągnięcia:
Białko - informacje
Troche informacji.. bo często kupujemy odżywki białkowe i występują pytania co do białek.
Białka - Wielkocząsteczkowe ([link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] od ok. 10 000 do kilku mln) [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], a właściwie biologiczne [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], zbudowane z reszt [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] połączonych ze sobą [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. Występują we wszystkich [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] oraz [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] odbywa się w specjalnych [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] zwanych [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników].
Skład ten nie pokrywa się ze składem aminokwasów. Wynika to stąd, że większość białek (są to tzw. białka złożone lub proteidy) ma dołączone do reszt aminokwasowych różne inne cząsteczki. Regułą jest przyłączanie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], a ponadto [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] lub za pomocą [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] dołączane może być wiele różnych związków organicznych pełniących funkcje [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] oraz [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników].
Podział białek:
1.białka proste(zbudowane są wyłącznie z aminokwasów):
-[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - są silnie zasadowe, charakteryzują się dużą zawartością argininy oraz brakiem aminokwasów zawierających siarkę.
-[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - podobnie jak protaminy są silnie zasadowe i dobrze rozpuszczają się w wodzie. W ich skład wchodzi duża ilość takich aminokwasów jak [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] i [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników].
-[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - białka obojętne, spełniające szereg ważnych funkcji biologicznych: są [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] i innymi biologicznie czynnymi związkami.
-[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] -w ich skład wchodzą wszystkie aminokwasy białkowe. Występują w dużych ilościach w [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] i tkance mięśniowej.
-[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - są to typowe [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], występują w nasionach.
-[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - podobnie jak prolaminy - to typowe białka roślinne.
-[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - białka charakteryzujące się dużą zawartością cysteiny i aminokwasów zasadowych oraz kolagenu i elastyny, a także proliny i hydroksyproliny. Są to typowe białka o budowie włóknistej, dzięki temu pełnią funkcje podporowe. Do tej grupy białek należy KREATYNA.
2.białka złożone:
-[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - złożone z białek prostych i grupy prostetycznej - barwnika. Należą tu hemoproteidy ([link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], katalaza, peroksydaza) zawierające układ hemowy oraz [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników].
-[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - zawierają około 1% fosforu w postaci reszt kwasu fosforowego. Do tych białek należą: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] mleka, [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] żółtka jaj, ichtulina ikry ryb.
-[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - składają się z białek zasadowych i kwasów nukleinowych.
-[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - połączenia białek z tłuszczami prostymi lub złożonymi, np. sterydami, kwasami tłuszczowymi. Lipoproteidy są nośnikami cholesterolu (LDL, HDL, VLDL). Wchodzą na przykład w skład błony komórkowej.
-[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - ich grupę prostetyczną stanowią cukry, należą tu m.in. mukopolisacharydy (ślina). Glikoproteidy występują też w substancji ocznej i płynie torebek stawowych.
-[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - zawierają jako grupę prostetyczną atomy metalu (miedź, cynk, żelazo, wapń, magnez, molibden, kobalt). Atomy metalu stanowią grupę czynną wielu enzymów.
Funkcje białek:
Białka mają następujące funkcje:
- [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - od uwadniania [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] do [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
- transport - [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
- magazynowanie - [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
- kontrola przenikalności [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - regulacja stężenia [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] w [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
- ruch uporządkowany - skurcz mięśnia, ruch - np. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
- wytwarzanie i przekazywanie impulsów nerwowych
- bufory
- kontrola wzrostu i różnicowania
- immunologiczna - np. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
- budulcowa, strukturalna - np. &-[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
- przyleganie komórek (np. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników])
- regulatorowa - reguluje przebieg procesów biochemicznych - np. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
źródło: Wikipedia
I to by było na tyle. :)
Cya^^
Ostatnio edytowane przez Punisher ; 08-02-08 o 21:23
-
-
-
-
-
-
Bardziej by się przydał artykuł odnośnie białka jako odzywki, ale cóż.
-
-
-
-
Nie widze takiej potrzeby :)
-
-
-
Tagi dla tego tematu
Uprawnienia
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum