Jajka surowe, tak czy nie ?
Wiele razy pada te pytanie na forum szczególnie przez początkujących , więc postanowiłem zacytować Jakuba Mauricza ( zastępca redaktora polskiego Muscular Development )
" Jak to jest z salmonellą w jajkach ? Chciałbym pić surowe jajka - trochę ich jem , ale nie zawsze daje radę taką ilość ogarnąć,
Da się usunąć salmonellę ? Żeby móc spożywać surowe jajka ? "
Ciężko z tym usunięciem salmonelli . Zależy skąd masz jaja i jaka jest higiena wśród hodowlanych kur .Salmonella bywa zwana chorobą "brudnych zwierząt" ponieważ do zakażenia może dojść przez żywność zanieczyszczoną odchodami zakażonych zwierząt (najczęściej drobiu, myszy, szczurów) przez produkty żywnościowe pochodzące od zwierząt zakażonych (jaja, mięso, mleko), od zakażonych zwierząt (kurczęta hodowlane w domach) i ludzi wydalających pałeczki z kałem , zarówno chorych jak i zdrowych nosicieli . Można powiedzieć że jest to aktywacja bakterii na zewnątrz , niestety nie do końca tak jest . Salmonella może wnikać przez pory skorupki jaja i wywołać po zażyciu surowych jej stan chorobowy zwany salmonellozą .
Po za tym picie jaj jest głupie z 2 powodów :
- Surowe białka są niezdenaturowane , czyli posiadają wszystkie struktury w stanie nienaruszonym , aby zachodziło ich trawienie w organizmie ludzkim , białka muszą mieć zniszczone struktury 2,3 i 4 rzędu , dopiero w tej formie stają się w pełni przyswajalne dla organizmu człowieka .
- Surowe białko jaja zawiera czynnik antyżywieniowy - awidynę , która w większych ilościach może być toksyczna , natomiast samo jej występowanie nie pozwala na wchłanianie biotyny .
Niewłaściwe wchłanianie biotyny prowadzi do powstania niedoborów tej witaminy w organizmie . Objawia się to zapaleniem skóry i języka , łojotokiem wypadaniem włosów , niedokrwistością , podwyższeniem poziomu cholesterolu , depresją , apatią , nadwrażliwością czuciową lub ogólnym osłabieniem . Przedłużająca się awitaminoza biotynowa jest przyczyną zmian skórnych przede wszystkim zmian jej barwy i łuszczeniu naskórka . U człowieka niedobór biotyny występuje rzadko . Obróbka ciepla unieczynnia awidynę dlatego spożywanie jaj kurzych nie przeszkadza w prawidłowej gospodarce biotyny .
Tak więc polecam jedzenie jaj usmażonych lub ugotowanych . Surowe jaja zostawmy lepiej łasicą .