PDA

Zobacz pełną wersję : co za tunczyka?

BigS
12-09-11, 17:37
Witam

Mam taki problem... czym można zastąpić Tuńczyka ?

Jem go co dzień w pracy ale już nim rzygam.. i chciałbym coś za mian.

Myślałem nad twarogiem półtłustym wymieszanym z jogurtem z dużymi owocami albo z koperkiem.

Nic mi innego nie przychodzi na myśl

proszę o pomoc z góry dzięki

chunga
12-09-11, 17:43
do twarogu zawsze można posiekane gotowane jajka i bedzie wartosciowszy

kitamo
12-09-11, 18:04
Tunczyka szamie sie nie tylko dla bialka, ogolnie ryby sa zdrowe. Zamiast jesc tunczyka jedz inne ryby.
Jesli natomiast jedzenie tunczyka chcesz urozmaicic, to zrob sobie w formie pasty lub salatki. Swietnie tunczyk smakuje z kiszonym ogorkiem posiekanym w kosteczke, do tego dodajesz nieco posiekanej drobno papryki i lekko rozgotowany ryz. Oczywiscie ostre przyprawy, moze byc koperek + majeranek. Jesli tunczyk jest w sosie wlasnym (w wodzie) to doajesz jeszcze stolowa lyzke oliwy z pestek winogron lub oliwek.
Smakuje naprawde dobrze.

Z ryb, polecam karmazyna ugotowany na parze lub na patelni z lyzka oliwy + woda pod przykryciem. Dusisz go w ten sposob w całości.

Jesli chcesz twarog to posiekane jajko + chudy twarog + np kiszony ogorek + papryka + lyzka oliwy i przyprawy.
Warto dodac majeranek lub kminek bo ulatwia trawienie a jajka + twarog moga powodowac wzdecia i niekoniecznie w pracy/szkole jest to potrzebne ;) wiec ogolnie polecam jedzenie majeranku i kminku przy takiej diecie.

jak ryby zbrzydly, kup krewetki - obierasz i zostawiasz w misce z oliwa + przyprawy na noc w lodowce pod przykryciem.Rano podsmazasz . Mozna je lekko posiekac i zrobic z ryzem + warzywa na ostro.
Krewetek nie musi byc duzo, wystarczy kilka na jedno danie, sa dobre tak lekko podsmazone ale trzeba je dobrze doprawic i pamietac o obraniu.

Tunczyka tez zrec dzien w dzien sie nie powinno

duży tom
12-09-11, 20:06
Tunczyka szamie sie nie tylko dla bialka, ogolnie ryby sa zdrowe. Zamiast jesc tunczyka jedz inne ryby.
Jesli natomiast jedzenie tunczyka chcesz urozmaicic, to zrob sobie w formie pasty lub salatki. Swietnie tunczyk smakuje z kiszonym ogorkiem posiekanym w kosteczke, do tego dodajesz nieco posiekanej drobno papryki i lekko rozgotowany ryz. Oczywiscie ostre przyprawy, moze byc koperek + majeranek. Jesli tunczyk jest w sosie wlasnym (w wodzie) to doajesz jeszcze stolowa lyzke oliwy z pestek winogron lub oliwek.
Smakuje naprawde dobrze.

Z ryb, polecam karmazyna ugotowany na parze lub na patelni z lyzka oliwy + woda pod przykryciem. Dusisz go w ten sposob w całości.

Jesli chcesz twarog to posiekane jajko + chudy twarog + np kiszony ogorek + papryka + lyzka oliwy i przyprawy.
Warto dodac majeranek lub kminek bo ulatwia trawienie a jajka + twarog moga powodowac wzdecia i niekoniecznie w pracy/szkole jest to potrzebne ;) wiec ogolnie polecam jedzenie majeranku i kminku przy takiej diecie.

jak ryby zbrzydly, kup krewetki - obierasz i zostawiasz w misce z oliwa + przyprawy na noc w lodowce pod przykryciem.Rano podsmazasz . Mozna je lekko posiekac i zrobic z ryzem + warzywa na ostro.
Krewetek nie musi byc duzo, wystarczy kilka na jedno danie, sa dobre tak lekko podsmazone ale trzeba je dobrze doprawic i pamietac o obraniu.

Tunczyka tez zrec dzien w dzien sie nie powinno
dlaczego nie, a ja nieraz jem po 2 puchy, mi najlepiej smakuje tuńczyk z abby z grilowaną papryką pychotka

luo
12-09-11, 20:23
Może serek wiejski? Fallen dał fajny shake owsiane+serwatka+mleko+serek wiejski. Zajadam się tym teraz codziennie w pracy z truskawkowym whey'em fitmaxa;)

slim shady
12-09-11, 20:41
moze pora wejsc na mieso ;)

kitamo
12-09-11, 23:10
dlaczego nie, a ja nieraz jem po 2 puchy, mi najlepiej smakuje tuńczyk z abby z grilowaną papryką pychotka

Ryby dlugozyjace, ktore sa pakowane do puszek zawieraja metale ciezkie, dlatego nie zaleca sie zjadania duzych ilosci wlasnie miedzy innymi tunczyka (zyje do 30lat nawet). Wszystkie drapiezniki dlugozyjace sa skazone, im ryba starsza tym bardziej skazona. Najgorzej wlasnie jest z rybami puszkowanymi.
Dlatego warto zainteresowac sie innymi rybami i nie koniecznie z puszki.
Lepiej jest wybierac ryby mrozone lub swieze.

chunga
13-09-11, 14:39
dietka dietą ,ale nie ma to jak rybka smażona mniam ,jest najlepsza,te gotowane i na parze sa beee! juz nie mówie o tunczyku z wody śmierdzącym kocimi sikami,tylko tylko z oleju ,no albo czasami można dostac takie w sosie curry lub w pomidorach i te są ok.

aha no i wędzone są zjadliwe -łosoś i pstrąg czy halibut najlepsze

BigS
13-09-11, 14:40
ale ja nie przyrządzę se ryby w robocie, nie mam tam mikrofalówki itd. i mam na żarcie 15min :(

chunga
13-09-11, 14:44
ale ja nie przyrządzę se ryby w robocie, nie mam tam mikrofalówki itd. i mam na żarcie 15min :( no to na surowo śledzie szamaj :)

kitamo
13-09-11, 17:31
No to pozostaje Ci ta salatka z tunczyka ktora wyzej proponowalem. Ogolnie to nie polecam twarogu + jajka w pracy zwlaszcza ze szybko musisz to wszamac. Straszne gazy mozesz miec, ale na ta przypadlosc dobra jest herbata z majeranku lub kminek dodawany do jedzenia.

Ewentualnie dobrym pomyslem jest pojemnik termiczny na jedzenie, Dzieki temu jesz cieple posilki w pracy. Warto jest w takie cos zainwestowac bo nie kosztuje duzo a dziek itemu zjesz cieple jedzenie w pracy co nie jest bez znaczenia, zwlaszcza ze nie masz na to tyle czasu co w domu.

kitamo
13-09-11, 17:41
http://allegro.pl/termos-obiadowy-na-zywnosc-esbit-0-75l-food-jug-i1799806180.html
Tu masz przykladowy termos na zywnosc. Ten jest o tyle dobry ze wewnetrzna warstwa napylana jest jonami srebra, a to zapewnia lepsze wlasciwosci bakteriobojcze i posluzy on bardzo dlugo.

BigS
13-09-11, 21:55
Dzięki panowie za rady
Myślę że będę se urozmaicał żarcie w robocie raz twaróg + jajka+koperek+herbata z majeranku w termosie a raz tuńczyk z ta sałatka :) a w przyszłości jak się dostanie lepszą premie to i ten termos to wtedy rybki se przy żądze

Mi pomogliście i myślę że tematu nie trzeba kończyć... niech się rozwija dla innych co zadadzą te pytanie :)

Daje sogi Pozdrawiam

nexus123
14-09-11, 11:37
polecam omlet z tunczyka

kitamo
14-09-11, 13:34
Napisz cos wiecej o tym omlecie

Mosin
14-09-11, 20:12
Ogólnie lepiej nie przesadzać z tuńczykiem puszka co 2-3 dni nie zaszkodzi ale jedzenie go na okrągło może skończyć się źle gdyż tuńczyk ma bardzo dużo rtęci...

BigS
14-09-11, 21:01
może źle sie skończyć jak bym wszamał 3 puchy na dzień ale jedna nie. juz kiedyś zakładałem temat o tym że rtęć tam jest ale w niewielkiej ilości.

też jestem ciekaw o tym omlecie z tuńczyka

luo
14-09-11, 22:03
Dokładnie, niema co popadać ze skrajności w skrajność. Jedna puszka tuńczyka dziennie nikomu nie zaszkodzi, przecież to jest tylko trochę ponad 100g ryby;)

kitamo
14-09-11, 22:27
Szamac mozna inne ryby przeciez, nie tylko tunczyk.
Ogolnie toi jest tak ze 100g tego typu ryb co tunczyk to max jaki moze zjesc np kobieta w ciazy. Zakladajac ze nasz kolega nie jest w ciazy, mozna pokusic sie o stwierdzenie ze moze zjesc 400g, ale wyobrazcie sobie ile to jest tunczyka jak ktos zjada po 2 puszk idziennie ;)
Jest tak wiele dobrych ryb ze nie ma sensu zrec w kolko to samo tylko dlatego ze jest latw odostepne i na szybko mozna zjesc.

Ok to inaczej:

gotujesz w domy ryby na patelni ale w wodzie z malym dodatkiem oliwy + kawalek kostki bulionowej. Dobre sa do tego filety ryb ktore zawieraja malo osci (odpadaja karasiowate).
Gotujesz ryz z warzywami na sypko. Rybe po ugotowaniu dajesz do zimnej czystej wody i tniesz na male kawalki caly filet.
Bierzesz do pracy taka porcje ryzu z ryba, ale przed wyjsciem do pracy robisz sos oliwa z oliwek (lub pestek winogron) + pierz, majeranek i inne przyprawki i polewasz nim rybke z ryzem i zamykasz sobie do pojemnika na zywnosc.

W pracy wystarczy ze otworzysz i nawet bez podgrzania bedzie bardzo dobre, jednak pachnie dosc mocno :P i w pracy bedzie niezla moc w powietrzu sie unosila.

Mozesz dodac tez tego wrednego tunczyka do tego ryzu i bedzie git, jednak ja namawiam Cie bys probowal innych ryb bo jest ich tak wiele ze szkoda gadac.
Krewetki tez sa super na zimno przygotowane w ten sposob. jedna uwaga tylko - nie solimy ryby podczas gotowania bo wyciagnie to z niej cala wode i po wystygnieciu bedzie nieco sucha. Solimy ten sos do polania i ryz ewentualnie.

nexus123
15-09-11, 09:41
Omlet z tunczyka.

http://www.musculardevelopment.pl/mdnews-tv/kuchnia-md/sniadanie/video,9,radek-slodkiewicz-sniadanie-odc-9.html

Dobre i pożywne.

BigS
15-09-11, 15:03
pięknie wygląda ten omlet ^^

nexus123
16-09-11, 10:17
i co robil juz ktos tego omleta? mi smakuje, do szkoly w sam raz!

chunga
16-09-11, 14:10
Ja nieee!
Za to walnąłem sałatkę z tuńczyka.
Pół słoika gotowych i odsączonych z wody warzyw mieszanych,sałatkowych-kukurydza,groszek marchewka,do tego odsączony tuńczyk z oleju, ogórek kiszony i cebula posiekane ,łyzka jogurtu i łyżka mojonezu ,przyprawy do smaku.
Czasami podsmażam makaron z pomieszanym tuńczykiem z oleju na patelni ,posypuje jakąs przyprawą - tez zjadliwe :)

nexus123
17-09-11, 09:57
spobuje to zrobic

A powiedzcie czy tak sie to liczy.

Omlet z tunczyka: 2 jaja ( 20 gr bialka ) + tunczyk ( okolo 25 gr bialka ) + 120g platkow owsianych (okolo 10 gr bialka ) = okolo 55 gr bialka ?

rafio83
17-09-11, 12:19
2jaja(całe)=13g białka + tuńczyk (pucha w sosie własnym) około 140g=29g białka+120g płatków=14g białka a zatem razem będzie 56g białka :)

sciagnij sobie dziennik posilków VITALMAX będzie ci łatwiej liczyć

BigS
17-09-11, 14:40
jadłem dziś rano polecam polecam !

nexus123
17-09-11, 16:49
mam vitalmax :) czyli o duzo sie nie pomylilem.

na sniadanie i do szkoly - jedzenie super.