PDA

Zobacz pełną wersję : picie wody i jajka

wspom2k5
03-01-07, 20:50
Mam w sumie dwa pytania:

1. dlaczego nalezy pic tyle wody (wszedzie pisza ze conajmniej 3-4 litry)?? Czy to musi byc mineralna czy to chodzi ogolnie o płyny??

2. czy nadmierne spozywanie jajek moze miec jakies nieporzadane skutki ?? bo wszyscy pisza zeby jesc duzo jajek ale gdzies kiedys slyszałem ze to jest niezdrowe.

pozdrawiam:)

Kakashi
03-01-07, 20:53
bo wszyscy pisza zeby jesc duzo jajek
bo maja bardzo duzo wartosci odzywczych...ale w nadmiernych ilosciach mozesz sie nabawic jakijs salmoneli :D

dlaczego nalezy pic tyle wody
hmm....wydaje mi sie ze po to zeby nie odwodnic organizmu bo podczas treningu duzo jej wydalasz:D ale nie jestem pewny wiec poczekaj az ktos powie wiecej...:P

Czy to musi byc mineralna czy to chodzi ogolnie o płyny??
woda mineralna niegazowana:D pozdro

wspom2k5
03-01-07, 21:01
to ze jajka maja duzo wartosci odzywczych to wiem !! tylko czy ich nadmierne spozywanie moze zle wplywac np. na watrobe?? czy ogolnie organizm?? (jakis cholesterol czy cus innego)

Blakee
03-01-07, 21:31
Jajka zawierają cholesterol oraz pewne składniki, które obniżają jego stężenie w organiźmie, tak więc możesz je spokojnie jeść :) Jednak wiadomo, że co za dużo, to niezdrowo...

Nasz organizm składa się w większości z wody (o ile pamiętam coś koło 60%) i mimo, że nie dostarczamy z nią wiele składników mineralnych, jest najważniejsza. Roznosi substancje odżywcze do wszystkich narządów, przyczynia się w wydalaniu produktów przemiany materii no i występuje we wszystkich naszych tkankach. A biorąc pod uwagę fakt, że nasz organizm nie jest w stanie zmagazynować zbyt wielkiej ilości wody, musimy dostarczać ją na bieżąco.
Najlepiej, gdyby to była woda mineralna niegazowana :)

kociolcyk
04-01-07, 07:47
a moze byc kranówa bo ja baardzo dużo pije :mrgreen:

Blakee
04-01-07, 14:33
Heh :P raczej nie. Tylko woda mineralna ze sklepu, bo pijąc wodę z kranu możesz "wypłukać" z organizmu substancje mineralne.

jonasz7
05-01-07, 16:45
Z jajkami radze uważać, ale z sześć dziennie np. na śniadanie możesz jeśc (ja tyle jem).
Na wode też radze uważać, bo zamiast ci pomóc może zaszkodzić, musi być ona dość bogata w składniki mineralne bo inaczej ci wypłucze wszystkie z twojego organizmu!!
pzdr.

Blakee
05-01-07, 18:24
Jajka są też troszke tuczące.
3 dziennie w zupełności wystarczą.