Zobacz pełną wersję : picie wody i jajka
Mam w sumie dwa pytania:
1. dlaczego nalezy pic tyle wody (wszedzie pisza ze conajmniej 3-4 litry)?? Czy to musi byc mineralna czy to chodzi ogolnie o płyny??
2. czy nadmierne spozywanie jajek moze miec jakies nieporzadane skutki ?? bo wszyscy pisza zeby jesc duzo jajek ale gdzies kiedys slyszałem ze to jest niezdrowe.
pozdrawiam:)
bo wszyscy pisza zeby jesc duzo jajek
bo maja bardzo duzo wartosci odzywczych...ale w nadmiernych ilosciach mozesz sie nabawic jakijs salmoneli :D
dlaczego nalezy pic tyle wody
hmm....wydaje mi sie ze po to zeby nie odwodnic organizmu bo podczas treningu duzo jej wydalasz:D ale nie jestem pewny wiec poczekaj az ktos powie wiecej...:P
Czy to musi byc mineralna czy to chodzi ogolnie o płyny??
woda mineralna niegazowana:D pozdro
to ze jajka maja duzo wartosci odzywczych to wiem !! tylko czy ich nadmierne spozywanie moze zle wplywac np. na watrobe?? czy ogolnie organizm?? (jakis cholesterol czy cus innego)
Jajka zawierają cholesterol oraz pewne składniki, które obniżają jego stężenie w organiźmie, tak więc możesz je spokojnie jeść :) Jednak wiadomo, że co za dużo, to niezdrowo...
Nasz organizm składa się w większości z wody (o ile pamiętam coś koło 60%) i mimo, że nie dostarczamy z nią wiele składników mineralnych, jest najważniejsza. Roznosi substancje odżywcze do wszystkich narządów, przyczynia się w wydalaniu produktów przemiany materii no i występuje we wszystkich naszych tkankach. A biorąc pod uwagę fakt, że nasz organizm nie jest w stanie zmagazynować zbyt wielkiej ilości wody, musimy dostarczać ją na bieżąco.
Najlepiej, gdyby to była woda mineralna niegazowana :)
a moze byc kranówa bo ja baardzo dużo pije :mrgreen:
Heh :P raczej nie. Tylko woda mineralna ze sklepu, bo pijąc wodę z kranu możesz "wypłukać" z organizmu substancje mineralne.
Z jajkami radze uważać, ale z sześć dziennie np. na śniadanie możesz jeśc (ja tyle jem).
Na wode też radze uważać, bo zamiast ci pomóc może zaszkodzić, musi być ona dość bogata w składniki mineralne bo inaczej ci wypłucze wszystkie z twojego organizmu!!
pzdr.
Jajka są też troszke tuczące.
3 dziennie w zupełności wystarczą.