PDA

Zobacz pełną wersję : Przepuklina pachwinowa

lCs
14-04-09, 12:56
Dzisiaj poszedłem do lekarza i okazało się że mam pzrepukline pachiwinowa. Chciałem sie zapytać czy mogę ćwiczyć jakieś partie ciała czy do operacji i po operacji niczego nie ćwiczyć ;/ Nie powiem bo mnie to podłamało bo nie po to się pocę na siłowni wydaje pieniądze na to żeby teraz wszystko rzucić od tak ;/ Codziennie ciwcze brzuch czy nadal mogę go ćwiczyć i ile mniej więcej od operacji powinna trwać przerwa w ćwiczeniach ?

Biernaczek
14-04-09, 13:16
Przed i po operacji nie powinieneś ćwiczyć ani przemęczać się.
Od operacji z miesiąc dwa i myślę,że można zacząc powoli ćwiczyć

lCs
14-04-09, 14:25
Brzuszki i bieganie tez odpadaja?:(

pey
14-04-09, 20:28
Najlepiej nie ćwicz żadnej partii - dowiedz się co się dzieje u ludzi, którzy nie stosują się do wskazówek lekarza. Każde, nawet minimalne przeciążenie przed zabiegiem może pogłebić dolegliwość - a po operacji, gdy coś nadciągniesz możesz doprowadzić do kolejnej operacji po której już nie poćwiczysz tak szybko, więc lepiej przestać na jakiś czas a później mieć pewność że i tak wrócisz na siłkę.

lCs
15-04-09, 08:59
NO dobrze ale to przepuklina pachwinowa więc jaki to ma wpływ np z ćwiczeniem bicepsa albo klatki?

pey
15-04-09, 15:44
Uważasz że podczas ćwiczeń na bicpes robisz to tak dokładnie i profesjonalnie że nie pracują Ci inne grupy mięśni niż biceps?

pey
15-04-09, 18:27
Doczytaj więcej o przepuklinie to przekonasz się, jak taką "małą" przepuklinę można pogłębić i jakie są tego powody i skutki. :)

Jolly
16-04-09, 12:59
Ja miałem w młodości przepuklinę i co?, i nic. Normalnie ćwiczyłem i biegałem. Potem była operacja, 2 tygodnie i po sprawie. Sam trening bica na modlitewniku nie ma wpływu na okolice przepuklinowe, więc nie jest groźny, to samo wyciskanie leżąc. Co innego martwy ciąg...

//Jolly

lCs
16-04-09, 17:20
Jolly ile trwała przerwa w normalnych cieczeniach po operacji? I w jakim wieku miałes tą operacje?

Jolly
16-04-09, 20:56
Operacja była w wieku 14lat, wtedy jeszcze nie ćwiczyłem zawodowo. Po operacji miałem zwolnienie z w-f na 2 miesiące(chyba, nie pamiętam już), ale do aktywności fizycznej wróciłem po 2 tygodniach.

//Jolly

lCs
19-04-09, 12:15
Jeszcze mam pytanie związane z pasami kulturystycznymi. Czy w jakims stopniu zmniejszają ryzyko powstania przepukliny jesli tak to przy jakich cwiczeniach używać?

Aponax
19-04-09, 13:38
Z tego co wiem , to są pasy obustronne pachwinowe ( z tego co wiem to kosztuja ok 50 zł i nie dostaniesz ich w bylejakim sklepie). A co do cieżarow , to rozmawialem z kolega lekarzem chirurgiem , i powiedział mi ,że po operacji dopiero po 4-5 miesiącach mozna dopiero wrocic na siłownie i jechac przez 1 miecha lekkimi cieżarami i trzeba uwazac gdy boli przestać cwiczyc.
Tyle odemnie , najlepiej zapytaj sie lekarza po ilu miesiacach mozesz wrocic na siłownie.

Jolly
19-04-09, 16:26
ICs: Po to one są.

//Jolly

lCs
19-04-09, 16:55
Rozmawiałem z chirurgiem , który będzie mnie operował we wtorek i powiedział ze 2-3 miesiące i mogę wrócić na siłownie. Ale ten pas zabezpiecza zarówno przed brzuszna jak i pachwinowa przepuklina?

Jolly
19-04-09, 17:18
Tak

//Jolly

Strielok
19-04-09, 18:58
Ja przepuklinę miałem mając ok 10 lat. (Od wożenia cegieł w taczce:) Wtedy jeszcze nie myślałem o siłce :razz:
Nie zapomnę jak chirurg gwarantował mi, że nie będę miał żadnej blizny... a jednak jeszcze jest...

Rafauu
19-04-09, 19:52
standardowa rada na kazda kontuzje, lepiej powstrzymac sie miesiac niz bujac sie przez rok.

Jolly
19-04-09, 21:17
Strielok; no, ja tez mam ;/

//jolly

lCs
23-04-09, 14:38
Witam. Właśnie mineły około 54 godziny od zakończenia operacji. Zmaczałem jeść i powoli próbuje chodzić Oczywiście sylwetka jest pokrzywiona bo nie jestem w stanie wyprostowac sie. Niepokoi mnie tylko to , że mam wahania temperatury w ciągu dnia. Raz stan podgorączkowy jest , a raz go nie ma. Mam jeszcze jeden problem niezwiązany z sama przepuklina. Gdy obracam głowe albo dotkne wezłów chłonnych na szyji odczuwam ich bol i czuje w gardle że jest zapchane jakąś wydzielina. Wydzielina przezroczysta ale niekiedy zbiera mi sie na kaszel a to piekielnie boli po operacji. Czy wie ktos jak temu zaradzic?

reman
23-04-09, 15:54
ja mialem przepukline calkiem niedawno jakies 5 miesiecy temu i mialem podobna sytuacje do CIbeie bo mialem wielkiego dola przez to ze nie moge cwiczyc i patrze jak wszystko co wypracowalem spada:)
NIe ma opcji zeby wogole cwiczyc cokolwiek, musisz odczekac minimum 3 miesiace przed tym okresem nawet sie nie przemeczaj.
Ja po 3 miesiacach wrocilem na silke i powiem CI ze chyba powinienem odczekac jeszcze dluzej bo po ostrych treningach odczuwam lekki bol a co za tym idzie obawa przed kolejnym wyjsciem przepukliny wtedy chyba zakonczylbym juz przygode z silka:)
Radze CI isc do lekarzea i zpaytac co to bo ja nie mialem takich dolegliwosci.
I pamietaj zeby kupic sobie pas jak ebdzesz wracal na silke bo to ejst bardzo wazne.

lCs
23-04-09, 18:29
Jednak okazało sie że nie węzły mnie bolą tylko ścięgna

lCs
29-04-09, 11:00
Wczoraj minęło 7 dni od operacji. Wszystko ładnie pięknie chodziłem juz prawie normalnie aż tu około godziny 18 poczułem ukłucie w na samym końcu blizny operacyjnej. Ból dość silny ledwo zdołałem wrócić do domu. Ból jest w niektórych pozach np jak siedzę. Jak leże nie odczuwam żadnego kłucia. Zauważyłem że jak siedzę w pozycji w której mnie najbardziej boli i na środku brzucha lekko przycisnę to ból ustępuje. Dodam że zdjęcie szwów mam dopiero w sobote. Myślałem ze to może wyrostek robaczkowy bo ból i miejsce by się chyba zgadzało.Jednak po rozmowie telefonicznej z ciotka lekarka trochę się uspokoiłem gdyż stwierdziła ze przy wyrostku jest bardzo wysoka temperatura a ja ją mam w normie. W okolicach szwów nie ma żadnego zaczerwienienia nic się nie leje wszystko jest ładnie. Tylko tak jak bt ta strona operacyjna była lekko spuchnięta. Czy ktoś po operacji miał taki problem? Dzisiaj ból jest już mniejszy