Zobacz pełną wersję : Brak zakwasów, Biceps
Vaderoslav
20-03-09, 17:25
Witam. Zawsze gdy trenuje inne partie ciała mam zakwasy oprócz bicepsu, wie ktoś może dlaczego ?? Biceps zawsze probuje dobrze dopakować i nic :/
Mój wiek 16 lat 183cm 63kg
Proszę o pomoc :)
To że nie masz zakwasów nie musi oznaczać że źle `dopakowałeś`. Może po prostu mięsień przyzwyczaił się do obciążenia, a może zrobiłeś dobrą rozgrzewkę, robiąc wcześniej złą?.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zakwasy
//Jolly
Vaderoslav
20-03-09, 17:31
Stopniowo zwiększam obciązenia tak jak na inne partie ciała :) Hmmm... To znaczy, że nie muszę mieć zakwasów a miesnie bedą rosły :) ?
Zarzuć all ćwiczeń na biceps które robisz, serie/powtórzenia/kg. Co ile dni ćwiczysz bica?
//Jolly
Vaderoslav
20-03-09, 17:37
Biceps ćwiczę tylko raz w tygodniu. Napewno nie jest przetrenowany :)
Mój plan wygląda tak
Wtorek: Klatka, biceps i przedramię
Czwarek: Barki, triceps
Sobota: Plecy ale teraz dołoże sobie nogi chyba :)
Ćwiczenia wykonuję dobrze technicznie
sylwek12321
20-03-09, 17:43
zakwasy nie są wyznacznikiem efektywności treningu!!! jeśli ich nie masz powinieneś się cieszyć:D ale jednak moze być to przyczyna złej techniki ćwiczeń!!
ja nigdzie nie mam zakwasów i co ty na to i żyje ? także nie obawiaj się.
Vaderoslav
20-03-09, 17:46
Ćwiczenia dobrze wykonywanie :)
zakwasy to ja miałem przez pierwsze 2/3 tygodnie. Teraz od kilku miesięcy praktycznie w ogóle.. nie masz się czym martwić
Vaderoslav
20-03-09, 17:52
Dobra dzięki bardzo :-) Lecą sogi czy coś tam , dla was :)
Biceps możesz spokojnie ćwiczyć 2*w tygodniu. Najlepszym ćwiczeniem jest podnoszenie stojąc łamanym gryfem.(wąski i szeroki uchwyt). Nie wiem jeszcze co ćwiczysz. Masę, rzeźbę?
//Jolly
jolly żeby bicek rósł równomiernie najlepiej chwyt na szerokości ud. Ja ćwicze właśnie stojąc tylko prostym gryfem i są efekty :) dobrze rozciąga biceps tylko trzeba opuszczać do końca a nie iść na łatwizne ;]
Ja nigdy nie mam zakwasów w barkach i bicepsie ale za to w plecach i tricepsie ogromne a największe w łydkach i klatce!!!A wszystkie mięśnie mi dalej rosną.To ze nie ma zakwasów nie znaczy ze zrobiłeś mało intensywny trening!!!
Vaderoslav
20-03-09, 22:27
hmmm cięzko powiedziec na co ćwiczę, mozna powiedziec ze posrednio na siłę i masę, bo cwiczenia na sile to chodzi o to zeby zrobic mniej powtorzen ale wiekszym ciezarem a na rzezbe to odwrotnie ?
Tak, robiłem to ćwiczenia łamany gryfem jak i rowniez prostym i wąsko i trochę szerzej. I chyba znowu powrócę do tego ćwiczenia :). Ale Ćwiczenia chyba trzeba zmieniać co jakiś czas bo podobno mięsien sie pozniej przyzwyczaja ? No i szaleniec ma rację, do końca i żeby nie podrzucac. :)
Zakwasy są największe na mięśniach których najmniej używamy poza siłownią czyli klatka triceps, na bicepsie nie pamiętam żebym kiedyś miał zakwasy
slim shady
20-03-09, 23:41
co max 3 miesiace nalezy zmieniac trening, jak cwiczysz splitami to mozesz połączyc biceps z tricepsem i przeplataj te partie, mzoesz sprobowac super serii, duzo jest opcji na poruszenie bica ale raczej to nie jest Twoim problemem, tez nie mam zakwasów, tylko przy zmianie planu sie zdazaja
Vaderoslav
21-03-09, 11:47
Dobra dzięki chłopaki :) Jeszcze trochę wiecej masy nabiore i bedzie ok bo te 63 kilo to malo :P
Zastosuj jakiś program FWB. Najlepszy na masę.
//Jolly
pan.wiesiu
21-03-09, 13:23
Dobra dzięki chłopaki :) Jeszcze trochę wiecej masy nabiore i bedzie ok bo te 63 kilo to malo :P
zastosuj jakas porzadna diete ze spora nadwyzka. trzeba sobie przypomniec gdzie w domu jest lodowka i nauczyc sie gotowac. 63kg... chlopie - jedz cos!
dobre zarcie i przysiady - na mase - bezcenne :smile:
a z tego powodu, ze nie masz tzw. "zakwasow" to tylko sie cieszyc... i nie sluchac bzdur typu "tylko dobrze zakwaszony miesien bedzie rosl"
powodzenia;
wiesiek
Vaderoslav
21-03-09, 14:09
Staram się wiecej jesc, ale w gimnazjum nic przelknac nie moglem :-) Nerwy ;) No i jeszcze uroslem sporo w krotkim czasie, odżywke bralem ale sama odzywka weglowodanowo-bialkowa chyba nie pomoze , dieta tez musi byc :)
Zakwasy to negatywny oddzwiek wysiłku im mniej zakwasów masz tym lepiej, zakwasy powstają na wskutek "przetrenowania" oraz niedoboru telenu w miesniach. Zrób porzadną rozgrzewkę, potem trening - powinienes w ten sposob zredukowac je do minimum.
Vaderoslav
22-03-09, 11:59
Rozgrzewkę robię, ale ćwicząc na masę to dobrze robię ? 3 serie , pierwsza 12 powtórzen, druga 10 a trzecia 8 :)?? w kazdej serii wiekszy ciezar :) albo moge zrobic ze w pierwszej i drugiej serii mniej powtórzen zeby zaoszczedzic siły na trzecią serię z wiekszym ciezarem ??
Myśle że dobrze. Ja przytyłem w miesiąc 5 kg tylko ja robiłem tak:
klatka
12 *40 kg
10 * 50kg
8 * 60kg
6*70 kg
I tak ze wszystkim 12,10,8,6 tylko biceps ile mogę
A jeśli chodzi o ilość kilogramów na sztandze to sprawdź po treningu klatki ile możesz max wziąć ja np 78kg
aha zapomniałem staraj się jeść o równych porach 5 razy dziennie i oczywiście chwile przed snem ale dokładnie przemiel ,.
jedz dużo szcegulnie na kolacje.I oczywićie jedz białko np
-twarug
-mleko
-kotlety sojowe
-płatki itd.
dobry trening i pokazy jak ćwiczyć
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=3733
Vaderoslav
22-03-09, 22:47
mleka pije dużo, od niedawna zaczalem jesc na sniadanie musli, i jajek tez sporo jem :P