Zobacz pełną wersję : chude kości
marcin2447
20-07-08, 14:19
czy jest jakiś trening na pogróbienie kości czy co bo mam tylko 16 cm objetości w nadgarstku i mam strasznie że tak powiem kruche kości podczas meczu gdy stałem na bramce złamałem ręke broniąc (kolega kopną piłkę w bramke a ja broniąc złamałem rękę a niebył to mocny szczał i był to jeszcze 15 latek) poradzcie mi co mam robić niechce miec takich chudych kości.
Pij mleko, a najlepiej na lamliwosc kosci idz do lekarza.
Kosci nie da sie pogrubic, Mozesz tylko nabrac masy i pozaslaniac kosci.
ciaastek91
20-07-08, 14:31
bez przesady. kolega nie ma lamliwosci kosci. ze dostal pilka i sie zlamala to nieznaczy, ze od razu ma lamliwosc. a, ze masz chude to juz kwestia genetyki, raczej nic na to nei poradzisz.
Fakt moze przesadzilem z ta lamliwoscia kosci. Genetyke mozna lekko naginac stosujac dobra diete i trening
Ps: Temat chyba do przeniesienia do dzialu zdrowie.
marcin2447
20-07-08, 14:46
jeśli chodzio genetyke to mam 3 lata starszego brata i ma dużo grupsze kości nieznam rozmiaru kości w nadgarstku ale np. zegarek który nosił był na niego w sam raz dał go mi a ja po skróceniu dwóch albo trzech kawałków na mnie ten zegarek był jeszcze luźny a ojciec to aż cieżko określić ile ma grubszą ale ma ponad 20 cm objetość w nadgarstku ja mam objetość kości w nadgarstku coś taką jak moja mama.
Kości nabierają masy do około 30 roku życia,odżywiaj się dobrze.
marcin2447
20-07-08, 17:05
co do odzrzywiania to jestem na wsi i mi nie brakuje takich produktów jak ser smietana mleko jaja itd jem je prawie codzienie od małego wiec nabiału mi nie brakuje ale kolega mi mówił że jeszcze mam czas kości nabiorą gestośći wraz ze wrostem które rozwijaja się do ok 25 lat może i to prawda od 16 lat do teraz urosłem 7 cm ale na gestości kości nie nabrały i tym się najbardziej martwie
Jeśli cie badał lekarz i nic ci nie dolega to najprawdopodobniej naturalnie pozamykają ci się nasady i przestaniesz rosnąć na wysokość ale jeszcze masa kostna będzie się zwiększać do około 30-35 roku życia
marcin2447
20-07-08, 18:13
lekaz mnie niebadał a nasad kości jeszcze chyba nie mam zamknietych od czerwca do teraz urosłem 2 cm a i brat jest ode mnie wyszy 6 cm i ojciec 3 cm to jeszcze chyba troszke podrosne
Podejrzewam że raczej nie wykluczone.
Na wszelki wypadek możesz się zbadać.
mialem ta same przypadlosc co ty na bramce ale nie zlamalem reki tylko mialem straszny bol i do dzis trzeszczy mi w nadgarstku :/
mialem taka sama przypadlosc co ty na bramce tylko ze nie zlamalem reki ale mialem straszny bol i do dzis trzeszczy mi w nadgarstku :/
marcin2447
20-07-08, 21:35
ale nawet nie wiem do jakiego lekarza z tym mam iść i to dużo zabawy jak mają zgrubnąć to zgrubną a jak nie to nie nic na to nie poradze to sprawa genetyki, a ile cm objetości w nadgarstku wy macie?
wiek 26 lat
nadgarstek 21,5 cm
przedramie 35,7 cm
mierzone z rana w napięciu
zbadac na co ?? czy jeszcze sie urosnie czy jak ? bo nie czaje ?
zbadać się po to aby sprawdzić swój stan zdrowia,nie koniecznie musisz być widocznie chory aby iść i zrobić badania.
Jedyne co możesz poradzić to ćwiczyć przedramię. Kup sobie ściskacz jeszcze. Ja też jestem szczupły a mam 21 lat ;] W nadgarstku 20cm a długość przedramienia 42cm. Ściskaczem ćwicz przed każdym posiłkiem 3 razy do oporu i zobaczysz jakie są efekty po miesiącu :D Oczywiście przy samym nadgarstku najmniej rośnie łapa ale zawsze to coś ;)
Przecież oprócz diety o grubości kości świadczy tez genetyka. Nie spodziewaj się, że dzieki cwiczeniom i piciu jakielkowiek ilości mleka Twoje kości będą większe i grubsze...Masz dopiero 17 lat, jeszcze przed Tobą około 4-5 lat rozrostu mięśni - zobaczysz że z czasem zaczniesz czuć jakbyś się rozrósł (oczywiście ćwicząc i trzymając dietę białkową). Picie mleka pomoże w rozroście ale w większym procencie w wytrzymałości kości...
dokladnie zgadzam sie z peyem kosci to sprawa genetyki i nic na to nie poradzisz tak samo jak ze wzrostem nie rozbudujesz ich tak jak miesni
No dzięki za to, że podzielasz moje zdanie, ale to jednak fakt...
miauczyk007
31-07-08, 12:43
ja mam taki sam problem jak kolega chudy nadgarstek; i kupilem sobie ten sciskacz i trenowalem nim codziennie przez miecha albo i dluzej; efekty: lapa sie umiesnila ale sie nie powiekszyla; wiec na nic te cwiczenia; po prostu chudych kosci nie da sie wycwiczyc...
terrorsiejem
31-07-08, 14:05
bo robiłeś złe cwiczenia :) macie poprostu mało masy mięśniowej i dlatego chude ręce. Na wzmocnienie kosci wapń.